Recept van de Chef dec. 2012

gevulde speculaas - menu


Iedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: 1 heerlijke rol gevulde speculaas.

Ingrediënten:
- 200 gram bloem
- 4 gram bakpoeder
- 160 gram boter
- 120 gram bruine basterd suiker
- 10 gram speculaaskruiden
- 800 gram amandelspijs
- paar druppels citroensap
- snufje zout
- 1 ei (voor bovenop)
- Amandelschaafsel

Werkwijze:
- Draai de zachte boter met de basterdsuiker met een handmixer voor 3 minuten in een kom
- Meng de bloem met het bakpoeder en de speculaaskruiden en voeg dit bij het boter en suiker mengsel
- Meng het geheel met de hand door tot een egaal deeg, eventueel kan dit ook op het aanrecht (bij grotere hoeveelheden)
- Kneed de citroensap en het snufje zout door de amandelspijs
- Rol het speculaasdeeg uit tot een rechthoekige plak (± 30x15) van ongeveer een halve centimeter dik.
- Maak een rol van de amandelspijs in de breedte maat van het speculaasdeeg en rol deze voorzichtig in het deeg, vouw deze aan 1 kant samen en druk goed aan (Je kunt er ook voor kiezen om de helft van het deeg uit te rollen, dit in een vierkant of rond bakblik te doen, dan het amandelspijs en vervolgens de tweede helft van het deeg erbovenop.)
- Leg de rol op een bakplaat en doe met een kwastje wat losgeklopt ei op de bovenkant
- Garneer de speculaas af met wat amandelschaafsel en bak hem af voor ± 30 min op 175 °C

Lekker voor de feestdagen. Eet smakelijk!

Created by: Free Design