Recept van de Chef mei 2012

chocolade taartje met truffel - menu


Iedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: een heerlijke Chocolade-Truffel Taartje met gemarineerde ananas en ijs van vanille voor 5 personen.


Ingrediënten voor de chocolade truffel taartjes:
- 30 gr melk
- 80 gr pure chocolade
- 1 deciliter room (deze moet je lobbig, oftewel tot yoghurt dikte hebben opgeslagen)

Ingrediënten voor de gemarineerde ananas:
- Halve ananas
- 3 dl witte wijn
- 300 gram suiker
- 1 kaneelstokje
- 1 laurierblaadje
- 1 vanillestokje

Werkwijze voor de chocolade truffel taartjes:
- Kook de melk op in een kleine steelpan en haal deze van het vuur.
- Roer de chocolade door de hete melk tot de chocolade volledig is opgelost.
- Meng vervolgens de lobbig opgeslagen room door de chocolade tot een gladde emulsie.
- Verdeel het mengsel in kleine ringen (koekvormpjes, pijpjes pvc o.i.d.) die bekleed zijn aan de rand met bakpapier. Let op dat je ze op een bakplaat zet waar huishoudfolie op ligt.
- Laat deze opstijven in de koelkast. Als je geen ringen of vormpjes hebt, dan kun je er ook voor kiezen om de massa over kleine glazen of schaaltjes te verdelen.

Werkwijze voor de gemarineerde ananas:
- Gebruik een halve ananas, verwijder deze van de schil en ontdoe hem van de harde kern.
- Kook de 3 dl witte wijn op met de 300 gram suiker.
- Voeg hier een kaneelstokje, een laurierblaadje en een vanille stokje (door de helft snijden en het merg eruit schrapen) aan toe en laat het geheel even kort doorkoken.
- Leg de 2 stukken ananas in de marinade, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat de ananas trekken in het vocht. Draai de stukken af en toe om zodat de smaak van het vocht lekker in de ananas kan trekken. Na ongeveer een half uur zal de ananas wat zachter zijn geworden.
- Laat de ananas afkoelen in het vocht.

- Snij de ananas in dunnen plakken met een keukenmes en leg ze dakpansgewijs op de borden.
- Los de chocolade taartjes voorzichtig en zet deze op het bord op de ananas.
- Serveer er een lekkere bol vanille ijs bij en eventueel een beetje van het ananas kookvocht voor de extra smaak.

Eet smakelijk  

Created by: Free Design