Recept van de Chef mrt. 2012

Linzen met rauwe ham- menu


Iedere maand biedt Ton Freriks, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Linzen met rauwe ham voor 4 personen.


Ingrediënten
- 400 gr. linzen 12 uur geweekt in ruim koud water
- 1 laurierblad
- 1 grote ui, in grove stukken gesneden
- Zout en peper naar smaak
- 200 gr. sjalotjes gesnipperd
- 200 gr. worteltjes in schuine plakjes
- 6 eetl. olie
- 2 eetl. suiker
- 1/8 lit. bouillon (van tabl)
- Mespunt verse tijm gehakt
- 40 gr. zachte boter
- 40 gr. bloem
- 1 dl rode wijn
- 1 plak rauwe ham (Seranno of Parma)van 150 á 175 gr in blokjes gesneden

Werkwijze
- Fruit de ui aan met laurier in iets olie zonder te kleuren, blus af met 1½ liter water en iets zout, breng aan de kook en voeg de linzen toe en kook deze zacht, giet de linzen af als ze gaar zijn
- Verwarm wat olie in een koekenpan, fruit hierin de sjalotjes goudbruin en voeg vervolgens de plakjes wortel toe.
- Laat deze ook zachtjes kleuren.
- Bestrooi het geheel met suiker en laat uitjes en wortelen onder voortdurend bewegen van de pan karamelliseren.
- Schenk er de bouillon bij en voeg zout en tijm naar smaak toe.
- Laat de groenten op laag vuur 20 minuten in de bouillon stoven.
- Meng de groenten door de zacht gaar gekookte linzen.
- Meng boter en bloem tot een bal en leg deze op de linzen.

- Laat deze bal onder voorzichtig roeren op laag vuur oplossen, zodat tegelijkertijd de linzen gebonden worden. Niet te hard roeren.
-Voeg zout en peper naar smaak toe en schenk op het laatst de rode wijn in de pan. Verwijder het laurierblad en meng de ham snippers door.
-Schep de linzen over in een voorverwarmde schaal.
- Dit groentegerecht kan ook opgewarmd worden.


Erg lekker bij bijvoorbeeld gegrild of gebraden rundvlees, kabeljauw met een rode wijn vissaus
Eet smakelijk!  

Created by: Free Design