Recept van de Chef dec. 2013

Cassoulet metvis en gamba


Iedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Cassoulet van vis met gamba’s en mosselen voor 6 personen.

Ingrediënten:
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 grote uien gesnipperd
- 4 tn knoflook geperst
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 6 takjes tijm, geritst
- 4 laurierblaadjes
- 100 gr vers buikspek (niet gerookt) in repen gesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- ½ liter tomaten passata (gezeefde tomaat)
- ½ liter vis fond
- 400 gram zeewolf (of evt. zeeduivel of een andere stevige vis)
- 12 grote gamba’s gepeld
- 30 mosselen
- Peper en zout

Groenten garnituur:
- 50 gram kikkererwten (uit blik)
- 50 gram witte bonen (uit blik)
- 1 prei, gewassen en fijn gesneden
- ½ winterpeen, geschild en in brunoise gesneden (blokjes)
- 1 bosje platte peterselie fijn gesneden

Werkwijze:
- Verhit een grote pan met de olijfolie
- Fruit de gesnipperde ui samen met de knoflook aan tot deze glazig is
- Voeg de spek toe en vervolgens de tomatenpuree, de passata en de visfond
- Doe nu ook de oregano, tijm en de laurier erbij
- Voeg het groenten garnituur inclusief de platte peterselie toe
- Maak het geheel op smaak met peper en zout
- Laat de saus ongeveer een half uurtje zachtjes doorkoken op laag vuur (zonder deksel, zodat hij licht inkookt)
- Voeg nu de vis, gamba’s en mosselen toe en laat nog doorstoven voor ongeveer 10 minuten

Serveer de Cassoulet met grof brood en een lekker glas Viognier. Eet smakelijk

Created by: Free Design