Recept van de Chef mei 2013

gemarineerd rood fruit - menu
Iedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Gemarineerde rode vruchten met vanille hangop voor 6 personen.

Voor de gemarineerde rode vruchten:
Ingrediënten:
- 125 gr frambozen

- 125 gr bramen
- 125 gr bosbessen
- 125 gr aardbeien
- 3 dl rode port (Ruby)
- 3 dl rode wijn
- 200 gr suiker
- 1 vanille stokje
- 1 kaneelstokje
- sap van 2 sinaasappels
- aardappelzetmeel of alles-binder

Werkwijze
- Doe de rode vruchten bij elkaar in een passende schaal

- Neem een steelpan en doe hier de port, rode wijn, suiker, het merg van het vanillestokje, het kaneelstokje en het sap van de twee sinaasappels in. Breng dit aan de kook.
- Kook de marinade tot de helft in en bind deze eventueel af met een beetje aardappelzetmeel of alles-binder, zodat de marinade net ietsjes dikker wordt.
- Laat de marinade afkoelen tot deze maximaal nog lauw warm is en meng dit heel voorzichtig met de rode vruchten.

Voor de vanille hangop
Ingrediënten:
- 1 lt. volle yoghurt

- 1 vanille stokje
- 75 gram suiker

Werkwijze:
- Neem een bak met daarop een bol zeef. Hang hier een passeerdoek (ook wel kaasdoek genoemd) of theedoek in en giet de yoghurt in de doek.

- Dek dit af en laat het minimaal 12 uur en maximaal 24 uur uitlekken in de koelkast.
- Het vocht zal uit de yoghurt druppelen in de bak
- Haal de dikke yoghurt (hangop) uit de doek en doe dit in een kom.
- Snij de vanille in de lengte doormidden en schraap met een lepel het merg uit de vanille en voeg dit met de suiker toe bij de hangop. Meng het geheel goed.

Serveer het rode fruit in een hoog glas of in een diep bord en schep er een royale lepel vanille hangop bovenop. Afmaken met takje mint en eventueel een bolletje sorbetijs Heerlijk verfrissend voor de warme zomer dagen.

Eet smakelijk!

Created by: Free Design