Recept van de Chef mrt. 2013

sushi van tonijn - menu
Iedere maand biedt Ton Freriks, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Sushi van tonijn met gemarineerde rettich, zalm en komkommer/sesam voor 4 personen.

Ingrediënten
- Nori vellen (4 á 5)
- 300 gram sushi rijst
- 350 gram water
- 30 gram suiker
- 40 gram sushi azijn
- zout

Vulling:
- 50 gram tonijn
- 50 gram gemarineerde rettich (geel gemarineerde, toko)
- 50 gram zalm
- 1 komkommer
- beetje wasabi pasta
- beetje gebrande sesam

Werkwijze
- Spoel de rijst goed uit onder stromend lauw water, tot het water wat door de rijst spoelt helder is.
- Doe de rijst in een passende pan en voeg de 350 gram water toe samen met een theelepel zout.
- Breng dit aan de kook met een deksel op de pan, als de rijst kookt het vuur laag draaien en onder af en toe roeren in ongeveer 20 minuten gaar koken.
- Test de rijst of deze gaar is dmv proeven, als er nog een harde kern in zit dan moet de rijst nog iets langer.
- Als de rijst gaar is, breng deze dan op smaak met de sushiazijn, de suiker en eventueel een snufje zout.
- Laat de rijst afkoelen.
- Verdeel een handje sushi rijst over de eerste helft van een nori vel (glimmende kant naar onder/buiten) en druk dit in een platte baan. (je kunt het beste je handen nat maken met een beetje water tegen het plakken)
- Smeer een beetje wasabi in het midden van de baan rijst en leg de in repen gesneden tonijn en gemarineerde rettich in het midden van de rijst.
- Rol voorzichtig de nori met rijst om de tonijn heen en maak het laatste stukje nori nat met een beetje water voordat je de rol helemaal afrolt.
- Herhaal dit met de sushi van zalm en met de komkommer/sesam sushi.
- Verdeel de sushi in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik en leg op een bord met een bakje soja saus en een beetje wasabi (dit kun je een beetje oplossen in de soja voor een scherpere smaak)
- Serveer de sushi eventueel met een paar plakjes verse zalm en tonijn.

Eet smakelijk!

Created by: Free Design