Recept van de Chef mei 2014

romige aspergessoep 300x200Iedere maand biedt Ton Freriks, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Romige aspergesoep met gerookte zalm en tuinkersolie voor 6 personen.

Ingrediënten
- 6 asperges
- 1 liter water
- 1 dl melk
- 2 dl slagroom
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- peper & zout & nootmuskaat
- 1 bakje tuinkers
- 1 dl olijfolie
- 100 gram gerookte zalm

Werkwijze
- Schil de asperges twee keer in de rondte van de kop naar de onderkant
- Snijd ongeveer 1 a 2 cm van de onderkant af en doe deze samen met de schillen in een pan met het water en breng dit aan de kook, laat rustig doorkoken op laag vuur voor ongeveer een half uur (kook in ditzelfde vocht de asperges af voor ongeveer 5 tot 10 minuten tot deze gaar zijn)
- Smelt in de tussentijd de boter en bruis deze rustig uit, haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe
- Zet de pan terug op het vuur en gaar de roux tot deze een balletje vormt voor ongeveer 4 minuten, laat de roux afkoelen
- Giet het asperge vocht door een zeef en voeg de room en melk toe, breng aan de kook
- Blender de schillen en onder kantjes van de asperges, wrijf door een zeef en voeg aan de soep toe
- Breng de soep op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat (geraspt)
- Bind de soep af met de roux tot de gewenste dikte
- Meng voor de olie de tuinkers en de olijfolie en blender dit tot een gladde olie
- Serveer de soep met de, afgekookte en in plakjes gesneden, asperges, de gerookte zalm en de tuinkersolie

Eet smakelijk!

Created by: Free Design