Recept van de Chef sep 2014

creme-brulee -menu

 

Iedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Crème Brûlee van vanille met ijs van sinaasappel en merengue voor 6 personen.

Ingrediënten:
- 7 eieren
- 8 dl slagroom
- 100 gr suiker
- 2 stokjes vanille

Werkwijze crème brûlee:
- Scheid de eidooiers van de eiwitten, van het eiwit op in een kom die vetvrij is gemaakt met een beetje citroensap.
- Meng de eidooiers, suiker, slagroom en het merg van de vanille stokjes in een kom met een garde of een staafmixer.
- Meng de emulsie tot de suiker volledig is opgelost.
- Verdeel de emulsie over 6 diepe bordjes of schaaltjes.
- Zet de oven op 95 °C (indien mogelijk met stoom) met een bak water onderin de oven.
- Dek de schaaltjes of borden strak af met huishoudfolie.
- Zet de crème brûlee op een rek in de oven en gaar deze in ongeveer 20 minuten tot deze niet meer vloeibaar zijn.

Werkwijze meringue:
- Sla de helft van de eiwitten op met 300 gram suiker in een ontvette kom op, let erop dat de gardes van de keukenmixer zijn ontvet.
- Sla de eiwit door tot je stevige pieken kan trekken.
- Zet de oven op 100 °C en verdeel de eiwit met een lepel in bollen van ongeveer 6 cm. Voor een leuk effect kun je pieken trekken met de achterkant van de lepel.
- Droog de meringue voor ongeveer een uur tot twee uur tot deze droog is. Als de crème brûlee is afgekoeld kun je hem afbranden met een dun laagje suiker en een gasbrander of crème brûlee brander.
- Serveer met een bolletje sinaasappelijs en de meringue.

Eet smakelijk

Created by: Free Design