Recept van de Chef jan. 2015

romige soep van fazentIedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Romige soep van fazant met gestoofd fazantenvlees voor 6 personen.

 

 

Ingrediënten voor de soep:
- 1 liter krachtige fazantenfond (4 fazanten karkassen)
- 1 winterpeen, 1 knolselderij, 1 prei en 1 ui in blokjes
- 50 gram mager gerookt spek
- peper & zout
- 2 dl slagroom
- 50 gram boter
- 60 gram bloem

Ingrediënten voor het gestoofde fazantenvlees:
- 2 fazantenpoten (dij + onderpoot)
- klontje boter
- 3 dl rode wijn
- 5 dl fazantenfond
- 2 kruidnagels
- 2 jeneverbessen
- 3 laurier blaadjes
- Peper & zout

Werkwijze:
- Meng voor het gestoofde fazantenvlees alle ingrediënten in een kookpan en breng dit tegen de kook
- Voeg peper en zout toe aan de fazantenpoten en braad deze aan in de boter
- Doe deze vervolgens in de pan bij het stoofvocht en stoof de poten rustig (±95°C) tot deze gaar zijn, voor zo’n twee uur
- Pluk, als de poten licht zijn afgekoeld, het vlees van de botten af
- Zet voor de fazantenfond de karkassen op met het stoofvocht van de poten en vul dit aan met water tot de karkassen net onder staan
- Breng dit vervolgens aan de kook
- Voeg alle groenten toe, samen met de spek, als het geheel kookt en laat rustig trekken, tegen de kook aan voor ongeveer 1 uur
- Zeef de bouillon door een fijne zeef
- Bruis voor de roux (boter met bloem) de boter uit in een steelpannetje
- Voeg hierna de bloem toe en verhit dit al roerende voor ongeveer 3 minuten
- Laat dit afkoelen
- Breng nu de bouillon aan de kook en bind deze af met de roux (beetje voor beetje toevoegen en laten koken) tot de gewenste dikte
- Voeg de room toe en breng de soep op smaak met peper en zout
- Serveer de soep met het geplukte, gestoofde vlees

 

Eet Smakelijk!

Created by: Free Design