Recept van de Chef april 2015

eclair met choco mousse menuIedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Eclair van pure chocolademousse met cassis ijs voor 6 personen.

Ingrediënten voor de soezen:
- 1 dl melk
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 2 eieren

Werkwijze:
- Kook de melk en de boter op in een steelpan
- Als deze kookt, zet dan het vuur uit en voeg de bloem al roerende met een houten spatel toe
- Zet het vuur weer middelhoog aan en roer de bloem, boter en melk goed tot een egale bal voor een minuut of 3 á 4
- Haal nu de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe onder voortdurend roeren. Zorg ervoor dat het eerste ei goed is opgenomen door het beslag voordat het volgende ei erbij gaat
- Doe het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond en spuit banen op een bakplaat van ongeveer 10 cm lang en ± 2 cm dik
- Bak de eclairs af in een voorverwarmde oven van 180 °C voor ongeveer 13-15 minuten tot deze mooi goudbruin zijn (kan evt. iets langer als de temperatuur na 10 min. verlaagd wordt)

Ingrediënten de pure chocolademousse:
- 360 gram pure chocolade
- 6 dl slagroom
- 150 gram eiwit (gepasteuriseerd)
- 125 gram suiker

Werkwijze:
- Smelt de chocolade ‘au bain marie’
- Sla de slagroom luchtig tot deze de dikte heeft van yoghurt, laat dit even op het aanrecht staan
- Ontvet een bekken / kom en de gardes van de handmixer met citroensap en papier
- Sla het eiwit op, als deze luchtig is dan rustig de suiker al mixend toevoegen en doormixen tot er stevige pieken ontstaan
- Voeg de gesmolten chocolade bij de eiwitten
- Meng het geheel met een spatel door tot het goed gemengd is
- Voeg nu de slagroom toe aan het chocolade / eiwit mengsel en roer voorzichtig door

Vul de eclairs (als deze zijn afgekoeld) met de pure chocolade mousse en serveer met een bolletje cassis ijs.

Eet smakelijk!

1)     kook de melk en de boter op in een steelpan

2)    Als deze kookt, zet dan het vuur uit en voeg de bloem al roerende met een houten spatel toe

3)    Zet het vuur weer middelhoog aan en roer de bloem, boter en melk goed tot een egale bal voor een minuut of 3 á 4

4)    Haal nu de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe onder voortdurend roeren. Zorg ervoor dat het eerste ei goed is opgenomen door het beslag voordat het volgende ei erbij gaat

5)    Doe het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond en spuit banen op een bakplaat van ongeveer 10 cm lang en ± 2 cm dik

6)    Bak de eclairs af in een voorverwarmde oven van 180 °C voor ongeveer 13-15 minuten tot deze mooi goudbruin zijn (kan evt. iets langer als de temperatuur na 10 min. verlaagd wordt)

Created by: Free Design