Recept van de Chef aug 2015

Tempura met GambasIedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Tempura van gamba’s met frisse mango-koriander dip met limoen en chili (6 personen)

Ingrediënten:
- 18 grote gepelde gamba’s met de staart er nog aan
- 300 gram tempurameel (te koop bij o.a. toko)
- IJs koud water
- Zout
- 2 liter arachideolie

Ingrediënten voor de mango-koriander dip:
- 1 rijpe mango
- ½ bosje verse koriander
- 1/3 rode chilipeper (of zoveel als je zelf lekker vindt) zonder zaadjes
- 1 limoen
- 2 eetlepels vissaus (“nam pla” ook te koop bij toko)
- 1 eetlepel sojasaus

Werkwijze:
- Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit af
- Snijd het vruchtvlees vervolgens brunoise in gelijkmatige blokjes
- Snijd de rode peper zeer fijn en voeg deze toe
- Snijd nu ook de koriander en voeg toe
- Pers het sap van een halve limoen toe aan de mango
- Voeg vervolgens de vissaus en de sojasaus toe en meng het
- Breng evt. nog verder op smaak met meer soja en/of vissaus
- Zet voor de gamba tempura een passende pan op het vuur met de 2 liter olie op laag vuur zodat deze alvast kan voor verwarmen
- Meng de tempura met een snufje zout en ijskoud water met een garde tot een beslag dat net iets dunner is dan pannenkoeken beslag
- Zorg dat de gamba’s goed zijn uitgelekt en droog zijn
- Verwarm de olie tot 180 °C
- Houd de gamba’s aan de staart vast en wentel ze goed door het beslag en laat ze vervolgens voorzichtig in de hete olie glijden, doe dit voor de overige gamba’s   ook (bak ze in tweeën, dus per 9)
- Bak de gamba’s voor een minuut of 2 a 3
- Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier
- Zout de gamba’s licht na
- Serveer de gamba’s met de mango-koriander dip

Eet smakelijk!

 

Created by: Free Design