Recept van de Chef dec 2015

soepje van winterwortel menuIedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: soepje van winterwortel, zwarte peper en gember met Hollandse garnalen voor 6 personen.


Ingrediënten:
- 2 winterwortels
- 1 ui
- 1 teentje knoflook gehakt
- 2 cm gesneden verse gember
- olijfolie
- 1 liter gevogelte fond
- 1 dl melk
- 1 dl slagroom
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
- Grof gemalen zwarte peper en zout naar smaak
- 200 gram Hollandse garnalen


Werkwijze:
1)    Snijd de winterwortel en ui in blokjes
2)    Zet een hoge pan op het vuur en verhit hierin de olijfolie
3)    Voeg de gesneden ui, de gehakte knoflook en de gesneden gember toe en zweet dit kort aan
4)    Voeg nu de gesneden wortel toe en blus het geheel af, na ongeveer een minuut te hebben geroerd, met de gevogelte fond en voeg gelijk een beetje peper en zout toe
5)    Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens zachtjes doorkoken tot de wortel goed gaar is
6)    Smelt in de tussentijd de boter en bruis deze rustig uit, haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe
7)    Zet de pan terug op het vuur en gaar de roux tot deze een balletje vormt voor ongeveer 4 minuten, laat de roux afkoelen
8)    Als de wortel gaar is dan kun je de massa glad draaien met een staafmixer
9)    Voeg nu de melk en de room toe en breng opnieuw aan de kook
10)    Bind de soep beetje bij beetje af met de roux tot de gewenste dikte
11)    Proef de soep af en voeg eventueel nog zout en/of grof gemalen peper toe indien nodig
12)    Serveer de soep in een mooi glas of in een diep bord met de Hollandse garnalen
13)    Lekker met een stuk vers gebakken boerenbrood en boter

Eet smakelijk!

 

Created by: Free Design