Recept van de Chef febr 2015

Gravad LaxIedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Gravad Lax (gemarineerde zalm) voor 6 tot 8 personen.

Ingrediënten voor de soep:

- 800 gram verse zalm met vel aan 1 stuk
- 75 ml jonge jenever
- 25 ml citroensap
- 40 gr grof zeezout
- 70 gr bruine basterd suiker
- 2 eetl. grove mosterd
- grof gemalen zwarte peper
- ½ bos bladpeterselie
- ½ bos dille

Werkwijze:
- Snijd de zalm aan de vel kant een paar keer in met een scherp mes, zodat er kerven in de huid ontstaan (hierdoor trekt de marinade gelijkmatig in)
- Meng de jenever, citroensap, peper, basterd suiker, mosterd en  het zeezout in een platte bak waar de zalm mooi in past
- Snijd de kruiden ragfijn met een scherp keukenmes en voeg dit toe aan het mengsel
- Rol de zalm rondom goed door dit mengsel en zorg ervoor dat het ook goed in de kerven bij de huid wordt gewreven
- Laat dit afgedekt in de koelkast marineren voor ongeveer 24 uur
- Haal de zalm uit de marinade en snijd met een schuine beweging strakke
dunne gelijkmatige plakken, van de bovenkant naar het vel toe. Als je bij het vel bent met je mes, kantel het mes dan 90 ° en snijd de plak van het vel. Herhaal dit tot alles getrancheerd is.
- Serveer de Gravad Lax met een salade of getoast brood.

Eet Smakelijk!

Created by: Free Design