Recept van de Chef maart 2015

speceriijentaartje -menuIedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Indonesisch specerijentaartje met krokante pinda-chocolade bodem voor 6 personen.

Voor de chocolade-pinda bodem:

Meng 100 gram gezouten pinda’s met 100 gram gesmolten pure chocolade in een keukenmixer (met mes) tot een kruimelige massa. Verdeel dit over 6 schaaltjes op de bodem of evt 6 ringen die bekleed zijn met bakpapier, let op dat je ook bakpapier doet op de bakplaat waar je deze op zet i.v.m. plakken. Snijd spekkoek in dunne plakken en leg dit bovenop de bodem (niet te veel)

Ingrediënten voor de vulling:
- 1 dl slagroom
- 60 gr palmsuiker (evt. gewone suiker)
- 6-8 kardemom peulen
- schil van 1 citroen
- 8 blaadjes djeroek poeroet (kaffer limoenblad)
- 1 stengel sereh
- 3 blaadjes gelatine geweekt in koud water
- 150 gr kokos melk
- 40 gr rum
- 1 dl mangopuree
- 2 dl slagroom half opgeslagen tot yoghurt dikte

Werkwijze:
- Doe  de 1 dl slagroom, rum, palmsuiker, kokos melk, djeroek poeroet, kardemom, sereh en schil van de citroen samen in een pan en kook dit geheel op
- Haal de pan van het vuur en los de gelatine op. Giet de massa door een fijne zeef en laat deze, onder af en toe roeren, af koelen tot kamertemperatuur
- Voeg hier de 2 dl half op geslagen slagroom aan toe samen met de mango puree en meng het tot een gladde emulsie
- Verdeel de massa over de 6 bakjes of ringen en laat dit opstijven in de koelkast voor minimaal 3 uur
- Lekker met een bolletje citroen of mango ijs

Eet smakelijk!

Created by: Free Design