Recept van de Chef juni 2015

parfait van vanillie en lavendel menuIedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Parfait van vanille en lavendel met krokante gekarameliseerde pistachenootjes voor 6 personen.

Ingrediënten:
- 4 eieren
- 3 eidooiers
- 100 gram suiker
- 1 verse vanillestokje
- 2 takjes lavendel geritst en de blaadjes gehakt
- ½ liter slagroom ongezoet
- 100 gram pistachenootjes gepeld en gebroken in kleine stukjes
- 4 eetlepels suiker voor karameliseren van de pistache

Werkwijze:
- Klop de slagroom op tot yoghurt dikte en zet deze in een kom in de koelkast
- Doe de eieren, eidooiers en suiker (100 gram) samen met het merg van het vanillestokje (dus vanillestokje in de lengte splijten met een mes en het merg eruit schrapen) in een stalen bekken of kom
- Zet een pan met een laagje water op het vuur waar de kom goed op past
- Breng het water aan de kook, zodra het kookt kan het vuur op de laagste stand en kan de kom op de pan
- Klop met een garde of met een keukenmixer het mengsel luchtig tot het een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 50 a 60 °C
- Haal de kom van de pan en klop het geheel door totdat het mengsel weer lauw tot koud aanvoelt
- Meng een klein beetje van het mengsel door de room, als deze goed vermengt is dan kan de rest erbij. Het is belangrijk dat je het geheel rustig doormengd
- Voeg als laatste de lavendel toe en spatel dit voorzichtig door
- Pak nu een cakeblik of een andere vorm en doe hier plastic folie in
- Stort het mengsel in de vorm en laat het minimaal voor 4 uur in de vriezer  bevriezen (of voor 1 nacht, dan ben je er zeker van dat hij helemaal door bevroren is)
- Smelt de suiker in een pan op middelhoog vuur en laat dit goudgeel karameliseren.
- Voeg nu de pistachenootjes toe en beweeg de pan rustig heen en weer zodat de nootjes rondom gekarameliseerd worden, laat vervolgens afkoelen
- Besprenkel de parfait bij het serveren met de krokante nootjes.

Eet smakelijk!

Created by: Free Design