Recept van de Chef mei 2015

romige aspergessoep1 menuIedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Romige soep van asperges met gerookte zalmfilet en bieslook voor 6 personen.

Ingrediënten:
- 500 gram witte asperges (B-keuze)
- 1 ltr water
- 2 dl slagroom
- 2 dl melk
- peper en zout
- 1 theelepel suiker
- snufje gemalen nootmuskaat
- 50 gram boter
- 60 gram bloem
-200 gram gerookte zalm
- ½ bosje bieslook fijn gesneden
- 2 eieren

Werkwijze:
- Schil de asperges 2 keer in de rondte en snijd aan de onderkant ± 2 cm af
- Doe dit samen met het water, wat peper en zout en de suiker in een pan en breng het geheel aan de kook
- Doe de asperges in een passende pan of slede en zet ze onder met het gekookte vocht van de schillen
- Breng dit aan de kook, als het kookt zet dan het vuur laag en kook rustig door voor ongeveer 4-6 minuten tot dat de asperges gaar zijn maar wel nog stevig
- Laat de asperges afkoelen in het vocht
- Smelt de boter in een pan en laat deze op laag vuur volledig uitbruisen
- Voeg de bloem toe en roer door met een spatel tot een gladde massa (bal)
- Verhit de roux, al roerende op middelhoog vuur, voor een minuut of 3 en laat vervolgens afkoelen
- Blender het kookvocht en de schillen met afsnijdsels tot een gladde massa en duw dit door een zeef (met een pollepel) in een schone pan
- Voeg hier de room en de melk aan toe en maak op smaak met peper, zout en eventueel een snufje nootmuskaat
- Breng de soep aan de kook en voeg de roux beetje voor beetje al roerende toe, tot deze de gewenste dikte heeft

Serveer de soep met de gerookte zalm, gesneden asperges en de bieslook, eet smakelijk!

Created by: Free Design