Recept van de Chef okt 2015

pompoen crumble taartje menuIedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Pompoen crumble taartje met kaneelijs (Voor 1 taart, 12 puntjes)

Ingrediënten:

Vulling:
- 1 fles pompoen schoon en in blokjes van 0,5 cm x 0,5 cm
- 3 eetlepels bruine basterd suiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 100 gram rozijnen geweld in 1 dl bruine rum

Voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 125 gram suiker
- 125 gram boter in blokjes
- 1 ei
- rasp van 1 citroen

Voor de crumble (bovenop):
- 250 gr bloem
- 130 gr boter blokjes (koud)
- 130 gr suiker

Werkwijze:
- Doe voor de bodem de bloem met suiker in een ruime kom
- Voeg in het midden de boter en het ei met de citroenrasp toe en meng met de hand vanuit het midden tot een egaal deeg.
- Laat dit even rusten in de koelkast voor ongeveer 30 minuten
- Doe voor het crumble deeg de bloem, suiker en daar bovenop de koude boterblokjes in een keukenmachine (met een mes) en zet deze aan tot het een kruimelig deeg begint te worden. (Dit kan eventueel ook met de hand, tot het deeg samen hangt)
- Haal het deeg uit de keukenmachine (of kom) en wrijf de kruimels tussen de handen tot (ongeveer) gelijkmatige grote
- Zet nu een ruime bakpan op hoog vuur op en laat deze goed warm worden
- Doe een klontje boter of een scheutje olie in de pan en bak de pompoen hard aan voor ongeveer 2 a 3 minuten onder voortdurend roeren
- Voeg de suiker, kaneel en gewelde rozijnen toe en vermeng goed
- Haal het geheel uit de pan en doe het in een kom
- Rol het deeg voor de bodem uit tot de maat van het bakblik (Ø24 cm) en leg deze in het ingevette bakblik
- Verdeel hierin de vulling en tot slot bovenop het kruimel deeg
- Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 175 °C voor 30 minuten tot de taart goud bruin is
- Serveer met een bolletje kaneel ijs

Eet smakelijk!

 

Created by: Free Design