Recept van de Chef aug 2016

Bisque strandkrabbenIedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: Strandkrabben Bisque voor 10 personen (2 liter).  


Ingrediënten

- 1 kilo strandkrabben
- 200 gram tomatenpuree
- 500 gram tomaten gewassen en gesneden (grove stukken)
- 1 ui gesnippert
- 1 winterpeen geschild en in grove stukken
- 5 tenen knoflook gepeld en geplet
- klein bosje thijm
- 50 gram rijst (willekeurig)
- 1 dl cognac
- 2 dl witte wijn
- 1 eetlepel grove peper
- 2 laurierblaadjes
- 5 draadjes saffraan
- 2 liter water
- 1 dl room en 1 dl melk
- Allesbinder of blanke roux
- 1 dl olijfolie

Werkwijze
- Zet een ruime kookpan op hoog vuur, en doe de olie erin.
- Voeg de krabben toe aan de pan en bak de krab aan voor ongeveer 5 minuten onder af en toe omscheppen.
- Voeg de tomatenpuree toe en verhit deze 1 minuutje mee.
- Doe de tomaten, de ui, knoflook, winterpeen, knoflook en de thijm in de pan erbij.
- Voeg ook de rijst toe en blus het geheel af met de Cognac en de witte wijn.
- Doe de saffraan en de gekneusde peperkorrels in de pan erbij en breng het geheel aan de kook.
- Zodra de bouillon kookt, dan gelijk het vuur laag draaien. Laat de bouillon voor ongeveer twee uur rustig doortrekken op laag vuur, net tegen de kook aan (95°C)
- Doe de bouillon door een fijne zeef in een andere pan en kook het geheel voor ± 1/3e in.
- Voeg nu de room en de melk toe en bind de bisque af met allesbinder (je kunt ook blanke roux gebruiken).
- Maak de bisque op smaak met zout en eventueel nog wat peper en een scheutje Cognac.
- Serveer met wat verse dille, rivierkreeft vlees en een stuk zuurdesem brood!

Eet smakelijk!

Created by: Free Design