Recept van de Chef sept 2017

Courgette met uien inmaken Kilner weckpottenIedere maand biedt Peter Rodewijk, onze Chef-kok u de mogelijkheid om eventjes chef-kok te zijn in uw eigen huis. Met zijn kennis en ervaring stelt hij een menu samen, dat eenvoudig te maken is, niet te veel geld kost, maar vooral heel lekker zal smaken en niet onderdoet voor de gerechten die u op menukaarten in restaurants zult tegenkomen. Deze maand is het recept: ingemaakte courgette met venkel.

 

Ingrediënten 
- 6 middelgrote courgettes (Ongeveer 2 kilo)
- 4 venkels
- 1 ui
- 6 eetlepels zout’
- 0,5 liter natuurazijn
- 300 gram kristalsuiker
- 3 theelepels mosterdzaad
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel dillezaad (als u dit niet heeft kunt u ook verse dille gebruiken)
- 6 jeneverbessen

Werkwijze

Voorbereiding
Gebruik grote glazen (wek) potten met schroefdeksels die je 10 min. in kokend water laat koken
1)    Was de courgettes en snijd ze in de lengte door, verwijder de zaadlijsten met een theelepel
2)    Snijd de courgettes in stukken van ongeveer 1 centimeter en snijd de ui en venkel in ringen.
3)    Neem een grote kom en doe hier de ui, venkel en courgette in.
4)    Strooi hier 6 eetlepels zout over, meng het en laat dit 3 uur staan.
5)    Schep om het uur een keer met een lepel door de groenten.
6)    Neem na 3 uur een vergiet en doe hier de ui, venkel en courgettes in.
7)    Spoel de groenten af, onder stromend water, en laat ze goed uitlekken.

Bereidingswijze
1)    Breng in een grote pan de azijn, suiker, het mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook.
2)    Laat dit ongeveer 5 minuten koken totdat de suiker volledig opgelost is, voeg nu de groenten toe en laat deze nog 2 minuutjes zachtjes koken.
3)    Doe in elke weckpot 1 laurierblaadje en 3 jeneverbessen en schep daar de groenten bovenop. Het werkt gemakkelijk als u een trechter gebruikt.
4)    Goed aandrukken en giet dan het kokende azijnmengsel met de kruiden over de groenten tot de rand van de weckpot.
5)    Draai de schroefdeksel goed aan en zet de weckpotten "op de kop" en laat ze 5 minuten afkoelen.
6)    Draai daarna de weckpotten om, draai nog een keer aan de schroefdeksel, zodat deze goed vast zit, en laat ze verder afkoelen. Laat de groenten minimaal 2 weken staan voor gebruik.


Eet smakelijk!



Created by: Free Design