Champagne Delot Brut "Grande Réserve"

Classificatie: A.C. Champagne

 

Soort wijn: Witte mousserende wijn

 

Land: Frankrijk

 

Gebied: Champagne

 

Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource

 

Druivenras(sen): Voornamelijk pinot noir, soms iets chardonnay

 

Karakter: Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.

 

Wijnbereiding: Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procédé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procédé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles
gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn' dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.

 

Gegevens producent: Maurice Delot maakte in 1947 zijn eerste champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Champagne Delot staat voor champagnes van een constante en hoge kwaliteit. Omdat er geen opvolging is in de familie Delot is Vincent Delot medio 2000 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. In tegenstelling tot de Champagne Dangin ondergaat de basiswijn bij Delot geen malolactische gisting. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot zeer beperkt. De kelders zijn perfect uitgerust met moderne apparatuur en er is veel technische kennis voorhanden. Om het bezinksel in de hals van de fles te krijgen, worden de flessen op de pupitres nog ouderwets met de hand een kwartslag gedraaid en steeds iets meer verticaal teruggezet. Deze handeling 'remuage' genaamd, wordt door ervaren werknemers gedurende 3 weken dagelijks gedaan, een goede 'remueur' doet 10.000 flessen per uur.Via een slim procedé wordt het depot uit de fles verwijderd, waarna de fles voorzien wordt van de definitieve kurk. Een karaktervolle Champagne, direct van de boer.

 

Gegevens gebied: Het Champagnegebied, zo'n 30.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.

 

Serveren bij: Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, voorgerechten met vis, oesters en crustacé.

 

Serveertemperatuur: 8 à 10ºC

Created by: Free Design