Chateau Ramafort

Classificatie: A.C. Médoc Cru Bourgeois

Soort wijn: Volle rode wijn

Land: Frankrijk

Gebied: Médoc, Bordeaux

Producent: Château Ramafort, Les Domaines C.G.R., Blaignan

Druivenras(sen): Cabernet sauvignon 50% en merlot 50%

Karakter: Donkerrode kleur. Veel rood fruit als kers in geur en smaak. Klassieke wijn, vol stevig in de mond met zachte tannines en een lange finale.

Wijnbereiding: De druiven worden hier machinaal geoogst. De vergisting duurt 3 weken op roestvrij stalen tanks, aansluitend rijpt de jonge wijn 12 maanden op barriques, kleine eiken vaten van 225 liter. Elk jaar wordt de helft van deze vaten vernieuwd.

Gegevens producent: Château Ramafort maakte voorheen deel uit van het naburige Château La Cardonne. Men maakt hier pas vanaf de begin jaren '90 wijn onder de huidige naam. Wijnmaker Eric Fabre (voorheen wijnmaker bij Château Lafite-Rothschild) kreeg carte blanche om zowel de kelders als de wijngaarden in optimale staat te brengen. Hij is nu opgevolgd door Jacques Boissenot en zijn
zoon Eric. De wijngaarden beslaan momenteel 24 hectare en de enorme investeringen werpen nu hun vruchten af. Vanaf de oogst van 1993 krijgt deze nieuwe ster niet anders dan lovende recensies, met als hoogtepunt het winnen van de Coupe du Cru Bourgeois du Médoc, met het jaargang 1995.

Gegevens gebied: Ten noorden van de Haut-Médoc, net boven Saint-Estèphe, ligt het wijngebied Médoc. Het is het land van drassige weiden en beekjes die het land doorsnijden. Door de wat geïsoleerde ligging is de wijnbouw in de Médoc veel jonger dan in de rest van Bordeaux. De bodem is hier zeer divers, van zware kleigrond tot kiezelhoudende bodems. De merlot gedijt hier, net als in Saint-Estèphe, goed. Op de lichtere gronden met kiezels wordt meer cabernet verbouwd. Door de diversiteit in bodems loopt de kwaliteit van de wijnen sterk uiteen van dunne wijnen met vaak te veel zuren, ruwe, aardse wijnen die fruit missen tot soepele en volle, fruitrijke wijnen met veel finesse. Zaak dus om uw aandacht te richten op de laatste groep. De Médoc heeft in de afgelopen jaren grote stappen genomen op weg
naar verbetering van de kwaliteit van de wijn. Er zijn honderden Châteaux waarvan de vele goede zich er terdege bewust van zijn dat ze een uiterst betaalbaar en goed alternatief bieden voor de meer verheven appellations van de Haut-Médoc. Dat verklaart de toenemende aanplant van merlot en de moderne productiemethoden. Deze Médoc-wijnen zijn de aandacht dan ook zeker waard.

Serveren bij: Wild, rood vlees of bij Hollandse kaas.

Serveertemperatuur: 16 à 18ºC

Website: www.domaines-cgr.com

Created by: Free Design