Chianti Rufina - Colognole

Classificatie: D.O.C.G. Chianti

Soort wijn: Volle rode wijn

Land: Italië

Gebied: Toscane, Chianti

Producent: Colognole, Rufina

Druivenras(sen): Sangiovese 95% en Colorino 5%

Karakter: Intense robijnrode kleur. Volle, fruitige smaak, wat gekruid, zachte tannines in de lange afdronk. Mooi in balans.

Wijnbereiding: De druiven worden eind september/begin oktober met de hand geplukt. Vergist wordt op roestvrij staal. De wijn rijpt op Sloveens en Allier eiken gedurende 1 jaar.

Gegevens producent: Gravin Gabriella Spaletti Trivelli en haar beide zoons hebben dit grote (700 ha) familiebezit ontwikkeld tot een wijngoed met een enorme reputatie. Sinds 1850 is het wijngoed Colognole in de familie. Het omvat naast veel bossen ook veel olijf- en perzikbomen, er worden diverse granen verbouwd en van 52 ha worden rode en witte wijnen gemaakt. Door flinke investeringen in de wijngaarden en de kelders is de kwaliteit sinds 1990 met sprongen omhoog gegaan. Sinds de oogst van 1995 is als consultant winemaker aangetrokken Frederico Stederini, voorheen wijnmaker bij Ornellaia. Naast de sangiovese druif verbouwt men een kleine hoeveelheid van de lokale colorino druif, die de wijn voorziet van extra kleur. (It. colore = kleur). Op het wijngoed zijn ook appartementen voor toeristen, en er is een belangrijke productie olijfolie. De wijnstokken voor deze Chianti groeien op een kleirijke grond met rotsen. De hoogte van de wijngaarden varieert van 200 tot 450 meter.

Gegevens gebied: Chianti Rufina is het kleinste subwijngebiedje (465 ha) van Chianti. Het is gelegen ten oosten van de stad Florence en het is er sterk heuvelachtig. Het is ook één van de oudste en meest bekende gebiedjes binnen de Chianti. Hier worden Chianti's van zeer hoge kwaliteit gemaakt, die vaak de kwaliteit van Chianti Classico evenaren. Het hart van het totale Chiantigebied is Chianti Classico: hier komen de meest karaktervolle en duurste wijnen vandaan. Wijnen met veel structuur, op dronk na enkele jaren flesrijping. Om dit Classico gebied heen liggen een zevental subgebieden t.w. Chianti Colli Aretini naar de stad Arezzo, Colli Senesi naar Siena, Colli Pisane naar Pisa, Colli Fiorentini naar Florence en Montalbano, Montespertoli en dus het hierboven genoemde Rufina.

Serveren bij: Pastaschotels, pizza's en rode vleesgerechten.

Serveertemperatuur: 16ºC

Overige informatie: Tussen 1994 en 2006 zijn geleidelijk alle sangiovese stokken bij Colognole vervangen door een kloon, die een mildere, meer elegante wijn geeft.

Website: www.colognole.it
 

Created by: Free Design