Ribera del Duero "La Planta"

Classificatie: Ribera del Duero D.O.

Soort wijn: Volle rode wijn

Land: Spanje

Gebied: Ribera del Duero

Producent: Bodegas Arzuaga Navarro, Quintanilla de Onésimo

Druivenras(sen): Tinto fino (= tinto del pais, een variant van de tempranillo)

Karakter: Robijnrood van kleur, rood fruit en licht gekruid in de geur, volle smaak met tonen van houtlagering, kaneel en een zwoele, zachte afdronk.

Wijnbereiding: De vergisting vindt plaats op roestvrij staal en de wijnen worden gelagerd op eikenhouten vaten. Deze 'La Planta' heeft 4 maanden lagering gehad op nieuw Amerikaans en Frans eiken. De wijn is gemaakt van de jonge stokken van de Finca La Planta, een 75 ha grote wijngaard op het plateau van de Ribera del Duero. De wijn wordt gemaakt om binnen een jaar of 2 à 3 gedronken te worden.

Gegevens producent: Bodegas Arzuaga Navarro ligt naast het beroemde huis Vega Sicilia en is in 1985 begonnen met hetaanplanten van de eerste wijnstokken. Men bezit nu zo'n 150 hectare wijngaard, gedeeltelijk aan de rivier en gedeeltelijk op de prachtige Finca La Planta op de hoogvlakte. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is hier enorm: in de zomer loopt dit op tot 20 graden. Hierdoor rijpt de druif optimaal en ontstaan mooie aroma's. De eerste jaren werden de druiven verkocht, pas vanaf 1993 werd de eerste eigen wijn gemaakt. Arzuaga Navarro is er in een paar jaar in geslaagd om tot de beste producenten te behoren in dit mooie wijngebied. De imposante bodegas heeft sinds 2001 haar eigen 5-sterren hotel met zo'n 50 zeer luxe uitgeruste kamers. Tevens kan men gebruik maken van een goede lunch of diner in het Arzuaga Navarro-restaurant.

Gegevens gebied: Het Ribera del Duero-gebied ligt in Noord Spanje aan de rivier de Duero, tussen de steden Valladolid en Burgos. Het is één van de beste wijngebieden uit Spanje. Vooral aan de westelijke kant van het gebied worden topwijnen gemaakt. De bodem bestaat hier uit veel riviersediment en een toplaag met kiezels. De wijngaarden worden hier gedeeltelijk geïrrigeerd. Ribera del Duero betekent ‘oevers van de Duero (rivier)’. In het Ribera del Duero gebied gelden de volgende regels voor Crianza, Reserva en Gran Reserva: Crianza: Minimaal 1 jaar houtlagering en 1 jaar fles. Reserva: Minimaal 1 jaar houtlagering en 2 jaar fles. Gran Reserva: Minimaal 2 jaar houtlagering en 3 jaar fles.

Serveren bij: Rood (geroosterd) vlees, wild, gekruide gerechten en kaas.

Serveertemperatuur: 16 à 18ºC

Website: www.arzuaganavarro.com

Created by: Free Design