Rioja Muga Reserva

Classificatie: Rioja D.O.C.

Soort wijn: Volle rode wijn

Land: Spanje

Gebied: Rioja, La Rioja Alta Producent: Bodegas Muga, Haro

Druivenras(sen): Tempranillo 70%, garnacha 20%, graciano 5% en mazuelo 5% (= cariñena)

Karakter: Kastanjebruin van kleur. Rijk en zacht aroma van fruit en vanille. Complexe ontwikkelde smaak, zachte tannines, licht tabak, gekonfijt fruit en ceder, zeer toegankelijk met een milde afdronk.

Wijnbereiding: Na de traditionele vergisting op grote houten vaten ondergaat de Muga Reserva een rijping van 6 maanden in grote vaten en 22-24 maanden barrique rijping (Frans en Amerikaans eiken) en wordt opgevoed in de 'klassieke' Rioja stijl. Klaring via eiwit zorgt voor het authentieke karakter, waar Muga om bekend staat. De wijnen worden niet gefilterd.

Gegevens producent: Bodegas Muga, een familiebedrijf opgericht in 1932, staat bekend om haar traditioneel gemaakte Rioja’s. Men maakt voornamelijk rood, iets wit, rosé en een cava. Muga bezit nu 248 ha wijngaard in het bergachtige gedeelte van Rioja Alta. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar. Daarnaast controleert Muga 148 ha wijngaard van boeren die onder contract staan. Zeker 80% wordt in Spanje verkocht, overig is export. Muga wordt internationaal gerekend tot de bodegas die nog op zeer traditionele wijze en heel succesvol Rioja’s maken. Vier eigen tonneliers maken en repareren de ruim 20.000 vaten voor de klassieke rijping op Frans en Amerikaans eiken. Bodegas Muga werkt praktisch biologisch in de wijngaard en bemest alleen met zelfgemaakte compost van snoeihout en schapenmest. De broers Manuel en Isaac Muga geven leiding aan dit prachtige familiebedrijf, bijgestaan door hun zonen Jorge (wijngaard + oenoloog), Isaac jr. (oenoloog), Manuel jr. en Juan (verkoop).

Gegevens gebied: Het Rioja-gebied kent drie districten: La Rioja Alta, waar de beste wijnen vandaan komen, La Rioja Baja en La Rioja Alavesa. De wijnen van Muga komen uitsluitend uit La Rioja Alta. De meeste Spaanse rode wijnen blijven bewaard in houten vaten. Na het bottelen krijgen ze nog vaak flesrijping en zijn na het verlaten van de kelder op dronk. Voor wijnen uit Rioja geldt: Rioja Sin Crianza of semi-Crianza Joven: zeer jonge wijn, geen of beperkte houtlagering Rioja Crianza: minstens 1 jaar vatrijping en 1 jaar op fles Rioja Reserva: minstens 2 jaar vatrijping en 1 jaar op fles Rioja Gran Reserva: minstens 2 jaar vatrijping en 3 jaar op fles Rioja is het oudste Spaanse wijngebied met een D.O.Ca.-classificatie. Sinds kort heeft Priorato ook een D.O.Ca. Bodegas De naam van het Rioja gebied komt van het riviertje 'Rio Oja' dat door de streek loopt. (Oja = blad)

Serveren bij: Rood vlees, lamsvlees en stoofschotels.

Serveertemperatuur: 16 à 18ºC

Website: www.bodegasmuga.com
 

Created by: Free Design