Bouchard Finlayson "Blanc de Mer"

Classificatie: Wine of Origin Cape South Coast

 

Soort wijn: Volle witte wijn

Land: Zuid-Afrika

Gebied: Walker Bay

Producent: Bouchard Finlayson, Hemel-en-Aarde-Vallei

Druivenras(sen): Chardonnay 4%, Chenin Blanc 3%, Riesling 69%, Viognier 24%

Karakter: Geel van kleur. Een gerijpte geur waarin de riesling en viognier duidelijk naar voren komen. De smaak is rijk maar heeft ook een minerale toets met frisse zuren en een zachte afdronk waarin ook wat groene appel en meloen.

Wijnbereiding: De samenstelling van de blend Blanc de Mer kan jaarlijks verschillen, riesling en viognier vormen echter met 60 tot 70% de basis. Doel is een gastronomische wijn te maken, waar naast de frisheid ook aangename ronde smaken te ontdekken zijn. De wijn bezit gemiddeld 3 à 4 gram restsuiker per liter. De druiven worden met de hand geoogst in 2 of 3 plukgangen, het sap vergist op lage temperatuur op roestvrij staal. Geen houtrijping.

Gegevens producent: In 1990 nam Peter Finlayson afscheid als wijnmaker van Hamilton Russell en startte zijn eigen wijnbedrijf door samen met de Bourguignon Paul Bouchard het aangrenzende wijngoed Klein Hemel en Aarde van 125 ha te kopen. Dit onderdeel van een vroegere missiepost werd in rap tempo beplant met 22 ha nieuwe klonen van voornamelijk chardonnay en pinot noir druiven. De plantdichtheid met 9.000 stokken per ha. is zeer hoog en uniek in heel Zuid-Afrika. Daarnaast werden er o.a. sauvignon blanc, riesling, viognier, sangiovese, barbera en nebbiolo geplant. De resterende 100 ha bestaat uit fynbos, het is een fraai natuurgebied met een grote variatie van vooral wilde bloemen. In het jaar 1997 werden de wijnen van Bouchard-Finlayson gezien als de beste ooit gemaakt in Zuid-Afrika. De boomlange en zeer sympathieke Peter Finlayson is tegenwoordig alleen eigenaar maar uit respect voor zijn vriend Paul Bouchard blijft de naam Bouchard-Finlayson ongewijzigd. Sinds de oogst van 2011 voldoet Bouchard-Finlayson aan de eisen van de IPW (Integrated Production of Wine), waarbij aan duurzame productie hoge eisen worden gesteld.

Gegevens gebied: De streek Overberg is het zuidelijkste wijndistrict van Zuid-Afrika en ligt voor een groot gedeelte aan de kust, waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Er zijn twee subregio’s, de zogenaamde wards, t.w. Elgin en Walker Bay. Door de koele invloeden van de oceaan en de verzachtende invloed van de vochtige winden is dit van oudsher een gebied met veel fruitteelt. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw is het echter in rap tempo bezig een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Achter het badplaatsje Hermanus ligt de Hemel en Aarde Vallei in Walker Bay. Hier wordt de bodem gedomineerd door klei met kalk en leisteen en de zogenaamde ‘Bokkelveld Shale’, kiezel en fijne klei. De vallei is vorstvrij en wordt omgeven en beschermd door de Galpin Peak (810 mt) en de Tower of Babel( 1200mt).

Serveren bij: Smaakvol aperitief. Bij rijke salades, oesters, krab, sushi, charcuterie en misschien zelfs bij foie gras. Ook bij gerechten met een Aziatische ondertoon.

Serveertemperatuur: 10 à 12ºC

Overige infromatie: Steven Spurrier heeft deze wijn in Decanter mei 2009 editie uitgeroepen tot "Best New World White Wine".

Website: www.bouchardfinlayson.co.za

Created by: Free Design