Rías Baixas Albariño Granbazán Etiqueta Verde

Classificatie: D.O. Rías Baixas


Soort wijn: Lichte witte wijn

Land: Spanje

Gebied: Galicia

Producent: Agro de Bazán, Vilanova de Arousa

Druivenras(sen): Albariño

Karakter: Bleekgele kleur. Krachtig aroma van groene appel, citrus en tropisch fruit. Frisse, opwekkende inzet, met elegante zuren, zuiver, mild fruit en een lange, iets ziltige afdronk.

Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geoogst. Na het ontstelen volgt een koele inweking van 8 uur op 10°C. voor meer aroma en structuur. Het sap, deels afloop en deels zacht geperst, vergist op roestvrij staal, daarna blijft het 4 maanden op de lie, waarna de wijn op fles gaat. "Verde", dat groen betekent, in de naam van deze wijn verwijst naar de kleur van het etiket.

Gegevens producent: Agro de Bazán maakt sinds 1988 wijn van zo'n 13 ha eigen wijngaard. Daarnaast controleert men 45 ha wijngaard bij 200 wijnboeren. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was Rias Baixas een onbekend wijngebied, waar de wijnbouw zeer versnippert was. De bevolking maakte met weinig kennis van zeer kleine perceeltjes wijn, meer voor privé, iets voor lokale verkoop, vaak nog zonder etiket op de fles. Distributie van wijn was zeer beperkt. Toen de vraag toenam, kwam Manuel Otero Candeira op het idee, door eigen productie en door het opkopen van druiven van wijnboeren, een volume te creëren, waardoor afzet buiten de regio en in de export mogelijk werd. Daarvoor investeerde hij grote sommen geld in gebouwen, kelders en apparatuur. Ook werden de beste wijnmakers aangetrokken. De kwaliteit ging met sprongen vooruit, de wijnen werden zeer gevraagd. Geen wonder dat Agro de Bazan wordt gezien als de pionier van de regio met wijnen die tot de allerbeste van het gebied behoren.

Gegevens gebied: Het gebied Rías Baixas ligt in Galicië, het uiterste noord westen van Spanje. De Rías Baixas, ofwel 'laagland-rivieren', zijn grote fjordachtige inhammen en baaien. Deze D.O. van ruim 2.400 ha bestaat uit 5 subgebieden: Condado do Tea en O Rosal aan de grens met Portugal langs de Miño rivier, Soutomaior en Ribeira do Ulla meer landinwaarts en Val do Salnés, de beste regio voor wijnbouw aan de kust van de Atlantische Oceaan. De bodem in Val do Salnés bestaat uit graniet met een alluviale bovenlaag. Het is het meest koele en natste gebied van de regio. Galicië kent zeer veel neerslag, 1520 mm per jaar, dat is 2x zoveel als in Nederland. De lokale consumptie van wijn is hier een veelvoud van die in de rest van Spanje. Hier ziet men nog veel de traditionele pergola wijnbouw, een stellage van palen, waarop latten en draden, waarbij de druiven als het ware een dak vormen op wel 180 cm boven de grond. Hierdoor worden de druiven voldoende belucht, zodat het fruit gezond kan blijven en niet voortijdig verrot, vanwege het vochtige klimaat. Ook de dikke schil van de albariño druif vermindert de kans op meeldauw.

Serveren bij: Salades, visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht vlees, zwezerik en levergerechten. Zeer goed geschikt voor verrassende wijn/spijscombinaties.

Serveertemperatuur: 10ºC

Overige informatie: De albariño druif is waarschijnlijk verwant aan de riesling.

 

Created by: Free Design