Rioja Muga Blanco "Barrel Fermented"

Classificatie: Rioja D.O.C.

Soort wijn: Volle witte wijn

Land: Spanje

Gebied: Rioja, La Rioja Alta

Producent: Bodegas Muga, Haro

Druivenras(sen): Viura 90% en malvasia 10%

Karakter: Krachtige witte wijn met een rijke structuur en frisse zuren. Goudgeel van kleur met een sappige en lichtvettige smaak.

Wijnbereiding:
De druiven voor de Rioja Muga Blanco ondergaan een inweking in de pers van ongeveer 8 uur.Vergisting op nieuw Frans eikenhout (Allier); dan rijping 3 maanden op vaten en bezinksel. Klaring via eiwit zorgt voor het authentieke karakter, waar Muga om bekend staat. De wijnen worden niet gefilterd, botteling in het vroege voorjaar.

Gegevens producent: Bodegas Muga, een familiebedrijf opgericht in 1932, staat bekend om
haar traditioneel gemaakte Rioja’s. Men maakt voornamelijk rood, iets wit, rosé en een cava. Muga bezit nu 248 ha wijngaard in het bergachtige gedeelte van Rioja Alta. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar. Daarnaast controleert Muga 148 ha wijngaard van boeren die onder
contract staan. Zeker 80% wordt in Spanje verkocht, overig is export. Muga wordt internationaal gerekend tot de bodegas die nog op zeer traditionele wijze en heel succesvol Rioja’s maken. Vier eigen tonneliers maken en repareren de ruim 20.000 vaten voor de klassieke rijping op Frans en Amerikaans eiken. Bodegas Muga werkt praktisch biologisch in de wijngaard en bemest alleen met zelfgemaakte compost van snoeihout en schapenmest. De broers Manuel en Isaac Muga geven leiding aan dit prachtige familiebedrijf, bijgestaan door hun zonen Jorge
(wijngaard + oenoloog), Isaac jr. (oenoloog), Manuel jr. en Juan (verkoop).

Gegevens gebied: Het Rioja-gebied kent drie districten: La Rioja Alta, waar de beste wijnen vandaan komen, La Rioja Baja en La Rioja Alavesa. De wijnen van Muga komen uitsluitend uit La Rioja Alta. De meeste Spaanse rode wijnen blijven bewaard in houten vaten. Na het bottelen krijgen ze nog vaak flesrijping en zijn na het verlaten van de kelder op dronk. Voor wijnen uit Rioja geldt:
Rioja Sin Crianza of semi-Crianza Joven: zeer jonge wijn, geen of beperkte houtlagering
Rioja Crianza: minstens 1 jaar vatrijping en 1 jaar op fles
Rioja Reserva: minstens 2 jaar vatrijping en 1 jaar op fles
Rioja Gran Reserva: minstens 2 jaar vatrijping en 3 jaar op fles
Rioja is het oudste Spaanse wijngebied met een D.O.Ca.-classificatie. Sinds kort heeft Priorato ookeen D.O.Ca. Bodegas De naam van het Rioja gebied komt van het riviertje 'Rio Oja' dat door de streek loopt. (Oja = blad)

Serveren bij: Gamba's in olijfolie, knoflook en peterselie gebakken of bij stevige vissalades, vis, schaal- en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte. Heel mooi bij gerookte vis.

Serveertemperatuur: 8 à 10ºC

Website: www.bodegasmuga.com

Created by: Free Design