Vernaccia di San Gimignano 'Vigna a Solatio'

Classificatie: D.O.C.G. Vernaccia di San Gimignano


Soort wijn: Lichte witte wijn

Land: Italië

Gebied: Toscana,Chianti,San Gimignano

 

Producent: Azienda Agricola Casale Falchini, San Gimignano

Druivenras(sen): Vernaccia

Karakter: Groengeel van kleur. In de geur groene appel, venkel en citrusfruit. Frisse, levendige smaak met wat buxus, zeer elegant en verfrissend met iets ziltig na.

Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geplukt. Na een grondige selectie en een korte schilweking wordt het sap vergist op 18°C in roestvrij stalen tanks. Na een lichte filtering wordt de wijn in het voorjaar gebotteld.

Gegevens producent: Riccardo Falchini, in leven aannemer in Florence, stamde uit een oude Florentijnse wijnbouwerfamilie. In 1964 kocht hij een wijnbedrijf op 300 meter hoogte in Casale, een gehucht in de mooie, groene heuvels rond het zeer toeristische San Gimignano, de stad met 14 torens. De huidige bebouwing was ooit een kloosterschool. Van de 32 ha wijngaard zijn er ruim 20 beplant met vernaccia, dat letterlijk lokaal/plaatselijk betekent. De druif staat reeds meer dan 1000 jaar aangeplant in de regio. Momenteel runnen de broers Michael en Christopher Falchini het bedrijf, waar naast witte wijn van de vernacciadruif ook rood, een mousserende wijn en een voorbeeldige vin santo wordt geproduceerd. De wijnen van Falchini behaalden tientallen hoge noteringen op mondiale wijnconcoursen.

Gegevens gebied: Het Chiantigebied ligt in het hart van Toscane tussen de steden Florence en Siena. Het is een fraai en afwisselend landschap. Naast wijngaarden en bossen treft men er flinke stukken onherbergzaam land aan. De historie van veel dorpjes gaat terug tot in de tijd van de Etrusken, ook de wijnbouw dateert uit die tijd. Het Chianti gebied is voornamelijk beplant met de sangiovese druif, waar niet alleen de bekende Chianti wijnen van gemaakt worden, maar die ook aan de basis staat van de bekende Brunello di Montalcino. Het zeer toeristische dorpje San Gimignano staat echter bekend om zijn droge witte wijnen van de lokale vernaccia druif. Hier is het landschap open, golvende wijngaarden die uitkijken op de hoge torens van San Gimignano. Het prachtige landschap zorgde ervoor dat veel rijken uit Florence, maar ook uit Rome en Milaan hier wijngaarden kochten in Toscane. Ze investeerden grote bedragen in wijngaarden en kelders, waardoor de kwaliteit een enorme vlucht genomen heeft.

Serveren bij: Zomerse salades, wit vlees, konijn, gegrilde vis maar ook lekker als terraswijn.

Serveertemperatuur: 12 à 15ºC

 

Created by: Free Design