Pineau des Charentes "Blanc"

Classificatie: A.C. Pineau des Charentes

Soort wijn: Aperitief

Land: Frankrijk

Gebied: Charente-Charente Maritime

Producent: Dominique Chainier & Fils, Arthenac

Druivenras(sen): Saint-Emilion de Charentes 50% (ugni blanc) en colombard 50%

Karakter: Amberkleurig. In de geur duidelijk honing en eau-de-vie. In de smaak tutti-frutti en ook iets tabac,daarnaast wat kweepeer en pruim (Reine-Claudes) lekker fris van smaak, iets zoet en fraai in balans. Mélange van vers druivensap en eerste klas Cognac.

Wijnbereiding: Pineau des Charentes is officieel een Vin de Liqueur (versterkte wijn), maar eigenlijk is het verse druivenmost waarvan de gisting wordt voorkomen door het toevoegen van Cognac (veelal ¼ cognac, ¾. druivenmost). Deze Cognac, met een wettelijk minimum alc. percentage van 50 en het druivensap moeten van één en dezelfde bezitting afkomstig zijn. Het uiteindelijke alcoholpercentage moet tussen 16,5 en 22% liggen. De druiven moeten goed rijp zijn om een zoet druivensap te verkrijgen (minimaal 170 gram suiker per liter) en het rendement van de wijngaard is beperkt tot 50 hl per hectare. Rijping mag alleen op eikenhouten vaten plaatsvinden. Bij Chainier rijpt de Pineau minimaal een jaar op de ‘lie’ op vaten van de Limousin-eik. Daarna wordt er gedurende 3 à 4 jaar regelmatig overgestoken op een nieuw vat, waarbij ook oudere jaargangen erbij worden geblend om een constante kwaliteit te waarborgen. Pineau de Charentes is tot 5 jaar oud, Vieux Pineau minimaal 5 jaar en Très Vieux Pineau minimaal 10 jaar.

Gegevens producent: De familie Chainier is een wijnbouwersfamilie sinds 1868. Al hun wijngaarden zijn gelegen in de Grande Champagne en de Petite Champagne, in het hart van het Cognac-gebied, en beslaan ruim 38 hectare. George Chainier was in de jaren 30 van de vorige eeuw één van de pioniers in de ontwikkeling van Pineau des Charentes. Tevens produceert hij een uitstekende cognac.

Gegevens gebied: De legende wil, dat in 1589 in het plaatsje Burie een wijnboer een vat vulde met druivenmost om te laten vergisten tot wijn. In dit vat zat echter nog een kleine hoeveelheid Cognac. Enkele jaren (!) later werd dit vat, dat al die tijd vergeten was, open gemaakt en tot ieders grote verrassing kwam er een heerlijke, geurige drank tevoorschijn: de Pineau des Charentes was geboren. Tot het begin van de vorige eeuw werd Pineau eigenlijk alleen gemaakt voor eigen gebruik. Het gebied van Pineau des Charentes is hetzelfde als het Cognac-gebied en ook de gebruikte druiven zijn grotendeels hetzelfde.

Serveren bij: Gekoeld als apéritief of bij meloen en subliem bij foie-gras. Ook een zeer goede begeleider van Roquefort, Bleu d’ Auvergne en andere blauwaderkazen. Gratin van peer en crème fraîche.

Serveertemperatuur: 6 à 8ºC

Overige informatie: De druiven voor deze Pineau komen van oude wijnstokken (Vieilles Vignes). George Chainier was in de jaren 30 van de vorige eeuw één van de pioniers in de ontwikkeling van Pineau des Charentes. Er zijn drie soorten Vin de Liqueur met een A.O.C. in Frankrijk: Pineau des Charentes, Floc de Gascogne en Macvin du Jura. Men noemt deze wijnen ook wel Mistelles.  

Created by: Free Design