Quinta de la Rosa Late Bottled Vintage Port

Classificatie: Porto D.O.C.

Soort wijn: Port

Land: Portugal

Gebied: Douro

Producent: Quinta de la Rosa, Pinhão

Druivenras(sen): Bastardo, mourisco, touriga franca, tinta roriz, touriga nacional, donzelinho tinto, tinto cão en tinta franca

Karakter: Op jonge leeftijd smaakt deze LBV Port warm en diep met een vurige roodfruit-structuur. Intens fruit en duidelijk waarneembaar zoet. Op oudere leeftijd wordt hij lichter van kleur, de smaak verfijnder, complexer van karakter en minder nadrukkelijk zoet.

Wijnbereiding: Een laat gebottelde jaargang-port heeft meer onder invloed gestaan van zuurstof dan Vintage Port en heeft zich daarom sneller ontwikkeld en is dus sneller op dronk dan een Vintage Port, maar kan desalniettemin heel goed ouderen (tot ca. 15 jaar). Het is raadzaam te decanteren i.v.m. de depotvorming. Indien een geopende fles op zijn droesem blijft liggen, goed afgesloten (bij voorkeur vacuüm) en lichtgekoeld, dan kan hij ongeveer een maand goed blijven.

Gegevens producent: Sinds 1906 is de familie Bergqvist de stuwende kracht achter Quinta de la Rosa. Het wijngoed beslaat 55 hectare en ligt in Pinhão, in het hart van de Douro. Gedreven door passie, namen Tim Bergqvist en zijn dochter Sophia in 1988 de vinificatie en commercialisatie volledig in eigen handen. Jorge Moreira is als oenoloog eindverantwoordelijk voor de kwaliteit. Deze talentvolle jonge oenoloog is aangetrokken om de kwaliteit van zowel de Port als de tafelwijnen verder te laten stijgen. Quinta de la Rosa doet in tegenstelling tot de meeste porthuizen alles zelf, van de wijngaard tot de botteling. Naast Port wordt er ook een voortreffelijke rode wijn en een olijfolie van hoge kwaliteit gemaakt. De wijngaarden profiteren van de ligging op het zuiden/zuidoosten, op een hoogte van 100 tot 450 meter en in een schistbodem (leisteen). De druiven zijn afkomstig van 8 verschillende percelen met elk een eigen, typisch microklimaat. Belangrijk om te weten is dat alle wijngaarden van Quinta de la Rosa uitzonderlijk gesitueerd zijn en daarom volledig opgenomen zijn in de klasse A. Dit is de absoluut hoogste locatiequotering die er in de Douro bestaat. Er wordt bij Quinta de la Rosa op dit moment veel geïnvesteerd in een nieuwe wijngaard en de aanplant van o.a. Touriga Nacional. Op het wijngoed zijn twee boerderijen, Quinta Amarela en Quinta de Lamelas, beschikbaar als bed&breakfast accommodatie.

Gegevens gebied: Het Douro gebied ligt ten noorden en ten zuiden van de Douro rivier, welke Portugal van oost naar west doorkruist. Een ruig gebied, met een zeer warm klimaat. De Douro streek is opgedeeld in drie aparte regio’s: Baixo Corgo richting de kust en Oporto, Corgo Cima in de regio rond Pinhão in het middengedeelte van de rivier de Douro en de Douro Superior meer stroomopwaarts richting Spanje. Quinta de la Rosa ligt in het Corgo Cima gedeelte. Dankzij de moderne technologie maakt men er tegenwoordig, naast uiteraard de Port, steeds meer tafelwijnen van zeer goede kwaliteit. In het Portgebied zijn veel druivenrassen toegestaan, met naast de bovengenoemde soorten ook veel onbekende variëteiten.

Serveren bij: Als aperitief of bij kaas (Roquefort, Stilton, oude kazen). Als dessert bij chocoladetaart, nagerechten met chocolade en/of aardbeien.

Serveertemperatuur: 16 à 18ºC


Website: www.quintadelarosa.com

Created by: Free Design