Rietvallei Rooi Muscadel

Classificatie: Wine of Origin Robertson

Soort wijn: Rode dessertwijn

Land: Zuid-Afrika

Gebied: Robertson

Producent: Rietvallei Wynlandgoed, Robertson

Druivenras(sen): Muscat d'Alexandrie rouge (dit is de rode variant van de muscat à petits grains)

Karakter: Een verrassende, rode dessertwijn. Mooi gekonfijt fruit en rozijnen zijn terug te vinden in geur en smaak. Een wijn met 200 gram/liter restsuiker en een frisse levendige zuurgraad.

Wijnbereiding: Dit oude druivenras, de Muscat d'Alexandrie, komt bijna alleen voor in Zuid-Afrika, daarnaast een beetje in de Verenigde Staten. Na de oogst worden de druiven geperst en de schillen blijven 48 uur in contact met het sap voor extra vorming van aroma en de rode kleur. De schillen worden apart geperst en de totale most aangesterkt met wijnalcohol tot ruim 17,5% alcohol. Na een maand volgt een filtering, waarna de wijn 8 maanden rijpt in stalen tanks. De Muscat d'Alexandriedruif is bekend in Europa als Muscat de Hambourg, maar wordt zelden gebruikt voor de wijnbouw. In de 15e en 17e eeuw was deze druif de basis van de legendarische wijnen uit Constantia in Zuid-Afrika.

Gegevens producent: De familie Burger beheert het Rietvallei landgoed sinds 1864 en tegenwoordig wordt het geleid door Johnny Burger. Het landgoed ligt in het glooiende landschap dichtbij de gemeente Robertson. Ongeveer 172 hectare is aangeplant op een rode, door kalk en krijt getekende bodem, die hier Karoo genoemd wordt.

Gegevens gebied: Wijndistrict Robertson, behorend tot Region Breede Rivier is gelegen in de Breede Rivier Vallei, in het westen begrensd door district Worcester en in het noorden door de Langeberg. Het klimaat is, evenals in Worcester, zeer warm en droog. De weinige regenval maakt irrigatie vanuit de Breede Rivier noodzakelijk. De continue zuidoostelijke bries van de Indische Oceaan zorgt met name in de nacht voor de noodzakelijke koelte in de wijngaarden. Robertson geniet internationale bekendheid door de schilderachtige Breede Rivier Vallei met haar natuurschoon, rozenteelt, grazende renpaarden, kaas en wijnen. De wijngaarden van Robertson leveren druiven voor wijnen met de herkomstbenaming ‘Wine of Origin Robertson’.

Serveren bij: Ideale partner bij de afsluiting van een diner, bij desserts met chocolade, ijs, noten en bosvruchten. Maar ook bij eenden- of ganzenlever met gedroogde vijgen.

Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
 

Created by: Free Design