Yecla Dulce Monastrell

Classificatie: D.O. Yecla

Soort wijn: Krachtige zoete rode wijn

Land: Spanje

Gebied: Yecla, Levant

Producent: Bodegas Castaño, Yecla

Druivenras(sen): Monastrell

Karakter: Intens dieprode kleur. Geur van kersen, bramen, vijgen, rozijnen en wat chocolade. Vol zoet van smaak, fris en licht hout ondersteund. Zeer goed in balans.

Wijnbereiding: De stokken van min. 35 jaar groeien op steenachtige zandgrond in de traditionele ‘en vaso’ (gobelet) snoeiwijze. Rendementen bedragen ongeveer 15 tot 18 hl/ha. Na de handmatige oogst wordt de wijn vergist tot een procent of 7 en dan met wijnalcohol aangesterkt tot 16%. Er blijft dan 182 gram restsuiker per liter over in de wijn. Na de vergisting volgt 8 maanden lagering op Franse en Amerikaans eiken vaten. Er wordt geen malolactische gisting toegepast, om de wijn zijn frisheid te laten behouden. De wijn wordt niet gefilterd. Men werkt tijdens de wijnbereiding volledig met behulp van de zwaartekracht. Pompen van de wijn wordt tot een minimum beperkt.

Gegevens producent: Bodegas Castaño is een groot familiebedrijf dat vanaf 1980 zelf bottelt. Het bedrijf maakt wijn van ruim 500 ha wijngaard en heeft in de beste gedeelten van het gebied veel oude stokken staan. Ramón Castaño krijgt sinds begin 90-er jaren van de vorige eeuw hulp van zijn zoons Ramón, Juan Pedro en Daniel. Het bedrijf is sinds hun duidelijke keuze voor kwaliteit (en niet voor bulk) enorm gegroeid en is in Yecla de referentie op dit moment. In het wat saaie stadje Yecla ligt een modern geoutilleerde bodega waar een vrij groot gamma aan wijnen wordt gemaakt, met de nadruk op rood. Sinds enige tijd werkt het bedrijf ecologisch en is daarvoor bij de Consejo de Agricultura Ecológico in de regio Murcia gecertificeerd. De familie Castaño is tevens eigenaar van de top Bodegas Sierra Salinas uit het aangrenzende gebied Alicante, maar 15 km vanaf het stadje Yecla.

Gegevens gebied: De D.O. Yecla is een regio in het zuidoosten van Spanje die de naam gekregen heeft van het stadje Yecla, in de provincie Murcia. De D.O. omvat ruim 7.300 ha wijngaard en heeft maar 11 bodegas en ruim 800 wijnbouwers. De subzone Campo Arriba (700-800m) in het noorden van Yecla heeft veel kalksteen, het omvat het merendeel van de aangeplante monastrell en geeft stille wijnen tot 14% alc. De subzone Campo Abajo (400-500m) geeft wijnen met wat minder alcohol en is de regio waar ook bv. macabeo, merseguera, airén, malvasía en chardonnay staan. Monastrell tekent voor 85% van het totale gebied. Bodegas Castaño is de pionier van dit wijngebied en heeft samen met een andere bodega 60% van de productie in handen en verkoopt aan 30 landen. Geheim van het gebied zijn de oude monastrell wijnstokken en de lage rendementen door het droge klimaat (ongeveer 300mm per jaar). Het klimaat is hoofdzakelijk continentaal met enige mediterrane invloed. Yecla onderscheidt zich net als de aangrenzende regio’s Alicante en Jumilla de laatste jaren steeds meer op kwalitatief gebied. Moderne technieken in combinatie met de oude stokken geven intense, onderscheidende wijnen. Bedrijven als Castaño tonen aan dat in deze regio veel beter wijn gemaakt kan worden dan het imago dat wijnen uit Yecla tot voor kort hadden.

Serveren bij: Chocolade desserts, kersen en bramen en harde of blauwschimmel kazen.

Serveertemperatuur: 10 à 12ºC

Website: www.bodegascastano.com  

Created by: Free Design